Jakość
Wspinamy się po drabinie doskonałości ….
Najważniejsze „szczeble” tej drabiny to BEZPIECZEŃSTWO ŻYWIENIOWE.
Konsument i jego BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE przede wszystkim !
Ale nie zapominamy o tym, że drugi „szczebel” tej drabiny,
równie ważny dla konsumenta to SMAK i JAKOŚĆ wyrobu.
Jedno drugiego nie wyklucza ale jest dokładnie ze sobą powiązane.
A oto historia naszej wspinaczki
po tej drabinie w ujęciu chronologicznym:
HACCP
- analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli
System ten stanowiący podwaliny do dalszego rozwoju zabezpieczeń zdrowotnych dotyczących produktu, stworzyliśmy sami, bez pomocy firm wspomagających.
Pozwoliło to nam (zarządowi i załodze) zrozumieć wszystkie niuanse i zawiłości wynikające z przepisów. System ten był na tyle doskonały i wizjonerski, że zawierał już, jak się później okazało uregulowania zawarte w późniejszym systemie zwanym ISO 22000.
ISO 22000:2005
- normy zarządzania bezpieczeństwem żywności dla organizacji w łańcuchu żywności
System ten łączy HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) oraz zasady dobrych praktyk (produkcyjnej, higienicznej, dystrybucyjnej i tym podobnych).
BRC – (Brytyjskie Konsorcjum Detaliczne)
- zbiór zaleceń i wytycznych dla firm działających w sektorze przemysłu spożywczego, zwłaszcza hipermarketów (przede wszystkim hipermarketów brytyjskich) oraz firm dostarczających własne marki.
Standard BRC wymaga wysokiego poziomu zgodności, a sam program certyfikacji ma szeroki zakres i wymaga zaangażowania kierownictwa, umiejętnego zarządzania ryzykiem oraz kontroli określonych procesów i produktów.
BRC – to gwarancja, że produkt pomyślnie przeszedł specjalistyczne testy i inspekcje, jest wysokiej jakości, a co najważniejsze, jest bezpieczny dla konsumentów.
Obecnie, nasza firma przestrzegając zasad zawartych w systemie BRC może sprzedawać swoje produkty do wszystkich państw Europy i nie tylko.
Specyfikacje inne niż gdzie indziej ....
W naszych specyfikacjach w rubryce "Etykieta - klient - propozycja deklaracji" klienci znajdą bardzo cenną podpowiedź: który składnik należy deklarować na etykiecie dla konsumenta detalicznego a z jakiej deklaracji jest On zwolniony zgodnie z prawem.
Dawno temu …
bo około 20 lat temu naszą produkcję rozpoczynaliśmy w starym nieizolowanym budynku skupu warzyw. Cieszyliśmy się gdy udało nam się wymieszać ręcznie w worku i sprzedać około 100 kg miesięcznie mieszanek przyprawowych …
A dzisiaj …
mamy pomieszczenia spełniające najwyższe standardy jakości europejskiej, nowoczesne urządzenia ze stali nierdzewnej, własne receptury, niezliczoną ilość pomysłów na nowe wyroby jeszcze nie zrealizowane … a co najważniejsze wierną i oddaną sprawie załogę.