Jakość

Wspinamy się po drabinie doskonałości ….


Najważniejsze „szczeble” tej drabiny to BEZPIECZEŃSTWO ŻYWIENIOWE.

Konsument i jego BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE przede wszystkim !

Ale nie zapominamy o tym, że drugi „szczebel” tej drabiny,
równie ważny dla konsumenta to SMAK i JAKOŚĆ wyrobu.

Jedno drugiego nie wyklucza ale jest dokładnie ze sobą powiązane.

A oto historia naszej wspinaczki
po tej drabinie w ujęciu chronologicznym:

HACCP

- analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli
System ten stanowiący podwaliny do dalszego rozwoju zabezpieczeń zdrowotnych dotyczących produktu, stworzyliśmy sami, bez pomocy firm wspomagających.

Pozwoliło to nam (zarządowi i załodze) zrozumieć wszystkie niuanse i zawiłości wynikające z przepisów. System ten był na tyle doskonały i wizjonerski, że zawierał już, jak się później okazało uregulowania zawarte w późniejszym systemie zwanym ISO 22000.

ISO 22000:2005

- normy zarządzania bezpieczeństwem żywności dla organizacji w łańcuchu żywności 
System ten łączy HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) oraz zasady dobrych praktyk (produkcyjnej, higienicznej, dystrybucyjnej i tym podobnych).

BRC – (Brytyjskie Konsorcjum Detaliczne)

- zbiór zaleceń i wytycznych dla firm działających w sektorze przemysłu spożywczego, zwłaszcza hipermarketów (przede wszystkim hipermarketów brytyjskich) oraz firm dostarczających własne marki.

Standard BRC wymaga wysokiego poziomu zgodności, a sam program certyfikacji ma szeroki zakres i wymaga zaangażowania kierownictwa, umiejętnego zarządzania ryzykiem oraz kontroli określonych procesów i produktów.

BRC – to gwarancja, że produkt pomyślnie przeszedł specjalistyczne testy i inspekcje, jest wysokiej jakości, a co najważniejsze, jest bezpieczny dla konsumentów.

Obecnie, nasza firma przestrzegając zasad zawartych w systemie BRC może sprzedawać swoje produkty do wszystkich państw Europy i nie tylko.

Specyfikacje inne niż gdzie indziej ....

W naszych specyfikacjach w rubryce "Etykieta - klient - propozycja deklaracji" klienci znajdą bardzo cenną podpowiedź: który składnik należy deklarować na etykiecie dla konsumenta detalicznego a z jakiej deklaracji jest On zwolniony zgodnie z prawem.  


Dawno temu …

bo około 20 lat temu naszą produkcję rozpoczynaliśmy w starym nieizolowanym budynku skupu warzyw. Cieszyliśmy się gdy udało nam się wymieszać ręcznie w worku i sprzedać około 100 kg miesięcznie mieszanek przyprawowych …

A dzisiaj …

mamy pomieszczenia spełniające najwyższe standardy jakości europejskiej, nowoczesne urządzenia ze stali nierdzewnej, własne receptury, niezliczoną ilość pomysłów na nowe wyroby jeszcze nie zrealizowane … a co najważniejsze wierną i oddaną sprawie załogę.